Uncategorized

Защо изкуството е добро за децата

Децата обичат да творят. За съжаление учебните планове на децата са повече с наука и почти нямат часове за творчество, за развитие на креативно мислене. Разбирам, че математиката и четенето са много важни и задължителни, но какво става с изкуствата?
Всички сме съгласни, че е важно да се съсредоточим върху академичните науки, но също така трябва да се има предвид, че изкуството в детското образование също е от съществено значение. Ето 5 причини, поради които изкуството е добро за децата:
Насърчава творчеството
Изкуството отваря ума и сърцето на детето към възможности и е като гориво за въображението. Изкуството дава възможност на децата да се учат.
Подобряване на академичните постижения
Според доклад, публикуван от Американския институт за изкуствата, съществува връзка между изкуството и други постижения. В този доклад изследователите разкриват, че децата, които участват в художествени програми, се представят по-добре в академични дисциплини като „Наука и математика“. Те също могат да четат по-добре. Следователно, тези деца са по-склонни да бъдат признати за техните академични постижения.
Развива целия мозък
Известно е, че изкуството има ползи за мозъка на детето. Проучванията показват, че децата, които са били изложени на изкуство и занаяти, особено от най-ранна възраст, са в състояние да мислят извън рамките. Всъщност изследователи от Мичиганския държавен университет откриват, че тези деца са по-склонни да публикуват провокативни статии за науката и технологиите, да измислят идеи, които да са достатъчно добри, за да започнат собствената си компания и да създадат уникални изобретения, които заслужават патенти, след години.
Вземане на решение
Изкуството учи децата, че въпросите могат да имат повече от един отговор и проблемите могат да имат няколко решения. Опитът при вземането на решения по време на творческият процес им дава увереност да го направят и след това в живота си с лекота.
Помага за подобряване на моторното развитие
Когато децата творят, те развиват контрол над малки и големи мускулни групи. Много от движенията, свързани с изкуството, като например рисуване с пастели, държане на четка за боя, сгъване или рязане на хартия, са от съществено значение за развитието на техните фини двигателни умения.

БЕЗПЛАТЕН МИНИ КУРС

Източник: Американско издание

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *