Uncategorized

Смисълът

Винаги съм търсила смисъла на живота. Какво е смисълът, всеки би казал различно нещо, защото смисълът за всеки човек е различен. Как овенчаваме нашия живот от нашето раждане до самия край, какво правим в този период, за да дадем смисъл на живота си. Все пак смисълът сам по себе си е и едно голямо търсене. В различни периоди от нашия живот ние притежаваме различен смисъл.  Животът е непрестанно движение напред, преход от една форма в друга, рушене и създаване отново. Сред цялото това движение ние трябва между хилядите неща да открием своите ценности, които придават смисъл на живота ни. За едни смисълът на живота е  славата, за други парите, за трети любовта, за четвърти семейството… и така до безкрай.

Често съм чувала израза: „Ако можех да изживея живота си отново, щях да го направя по различен начин“. За себе си не знам дали бих могла толкова крайно да го заявя. Не че не съм допускала грешки, тъй като наистина ми се струва, че съм направила повече грешки, отколкото обичайно се допускат, но в последствие на тези грешки дойде пробуждането, което ми донесе истинско щастие и пробуждане да открия своя смисъл – смисълът отвъд това да съм майка и съпруга. Смисълът да помагам на другите хора, да открият и те своя истински смисъл. Да разберат какво е важно за тях, какво ги прави щастливи и какво им носи радост.

С всяка изминала година все повече се убеждавам, че пропиляването на живота се състои от любовта, която не сме дали, силата, която не сме използвали, егоистичната предпазливост, която не е рискувала нищо. Която за да избяга от болката е изпуснала и щастието и смисъла.

Убедена съм без каквото и да е съмнение, че всеки неуспех носи голям урок и че така нареченият провал е абсолютно необходим преди постигането на успеха. Преди да усетиш, че всичко има смисъл. Защото смисълът може да е целта, която си си поставил, но точно пътят, спънките и пречките те карат да чувстваш много повече смисъл, че ги преодоляваш, че успяваш.

Предполагам част от плана на Природата е да поставя препядствия по пътя на човека и че най-хубавата част от образованието идва не от книгите или училище, а от непрекъснатия стремеж да се радваме на нашия смисъл.

Да започнем с любимото ми хоби, а именно вярата ми, че единственото щастие, което някой може да изживее, идва от усилието да помагаш на другите да намерят щастие, смисъл и да се развиват и стават все по-осъзнати и по-добри. Честно да си кажа аз бях в голямо търсене на смисъла, този по-великият, по-значимият. Търсих го в продължение на 6 години, пробвах различни дейности и търсих начин да усещам пълнота от действията си, да предавам смисъл на другите хора. И макар на 32 години, аз придобих истински смисъл в живота ми преди 1 година, когато разбрах, че мога да бъда истински полезна на другите хора. Това даваше смисъл на моя живот. През годините научих, че не може да сеем плевели и да чакаме да жънем реколта. Онова, което дава човек идва многократно при него. Без значение дали са мисли или действия.

БЕЗПЛАТЕН МИНИ КУРС

One thought on “Смисълът

  1. Здравейте! Търся себе си и се надявам с ваша помощ да открия начин да живея в мир със себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *